Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt.

Az ESCO konstrukció bemutatása


Az ESCO konstrukció lényege, hogy az ESCO cég egy kézben összefogva rendezi az energiahatékonysági projekteket, a tervezéstől a megvalósításon át a hosszú távú fenntartásig. Az ügyfél a szerződés futamideje alatt a korábbi energiaköltségei helyett alacsonyabb energiaköltséget és egy azt kiegészítő ESCO díjat fizet, melyek együttes összege nem éri el a korábbi energiaköltségek szintjét. Az ESCO díj úgy kerül meghatározásra, hogy az fedezi a NEG Zrt. működésének kiadásait. Az ESCO szerződés lejárta után az ügyfél realizálja a teljes energiadíj csökkenés összegét, illetve ekkor száll át – általában térítésmentesen - a berendezések tulajdonjoga a fogyasztóra.

Tehát az ESCO társaság komplex szolgáltatóként felméri az igényeket, elvégzi az energia auditot, megvizsgálja az ügyfelek fizető- és hitelképességét, elvégzi a megtérülés számítást, javaslatot tesz a projekt megvalósítására. Pozitív elbírálás esetén megköti az ügyfelekkel az ESCO és egyéb szerződéseket, lebonyolítja a beruházást, ennek keretében beszerzi a szükséges műszaki berendezéseket, kiválasztja a kivitelezőket, megszervezi az építészeti kivitelezést, elvégezteti a műszaki ellenőri feladatokat, megköti a szükséges biztosításokat.

Ezt követően a futamidő alatt működteti a megvalósított beruházást, elvégezteti a szükséges karbantartásokat. Igény esetén a szerződéses időszak alatt lezárja a szerződéseket. A beruházások finanszírozásának biztosítására beszerzi a szükséges forrásokat a pénzpiacról. Az ESCO szerződések futamideje a fejlesztés függvényében jelentősen változhat, átlagosan 5 -20 év közé tehető, melynek lejártát követően a berendezések tulajdonjoga nulla közeli értéken az ügyfélhez kerül. Jellemzően a futamidőt tekintve kitétel, hogy a szerződés futamideje ne haladja meg az eszközök hasznos élettartamát.

Pénzügyi szempontok alapján az ESCO konstrukciók rendkívüli előnye, hogy saját erő felhasználása nélkül jöhetett létre az ügyfeleknél jelentősebb korszerűsítés és fejlesztés, melyet máshogy nem lettek volna képesek megoldani. A konstrukcióból adódóan a beruházás az energia megtakarításból valósul meg (finanszírozódik), ezáltal nem növeli az eladósodottságot. Az ESCO cégek általában csak a futamidő végén adják át az adott eszköz tulajdonjogát és addig a saját könyveikben szerepeltetik (ESCO finanszírozási konstrukció esetén), és elszámolják utána az értékcsökkenést.

NEG Zrt.

Rólunk

A Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt. (továbbiakban NEG Zrt.), mint az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. irányítása alatt álló társaság, többek között azzal a céllal került létrehozásra...

Tovább »

Küldetés

A NEG Zrt missziója a partnereink energiatudatos működésének elősegítése és energiaköltségeinek csökkentése, elősegítve ezzel a nemzeti klímavédelmi, megújuló energetikai...

Tovább »

Felhívás

KKV-ként energiahatékonyságot növelne?
Van egy ajánlatunk az ön számára!

Részletekért kattintson a tovább gombra!

Tovább »

Kapcsolat

Részesedjen az Ön társasága is az energiahatékonyság növekedéséből származó haszonból a NEG Zrt. partnereként!

Tovább »